Menu
Image: mali maeder/pexel

Hvad Er BMI?

  • D. 28.11.2020

Sådan beregner du dit BMI-tal

BMI er forkortelsen for Body Mass Index, og regnemetoden, der giver et fingerpeg om en befolkning er overvægtig eller ej, anvendes i rigtig mange lande. Det var en belgisk statistiker, der for næsten 200 år siden søgte efter en regnemetode, der kunne give et sammenligneligt tal på en befolknings vægt og højde. Det blev starten på BMI, men der skulle gå rigtig mange år, før regnemetoden for alvor slog sig fast, og blev brugt til at undersøge, hvor en befolkningsgruppe ligger på vægtskalaen.

Du skal bruge to tal, for at beregne dit BMI : din højde og din vægt, og selv om metoden er relativ enkel, er det en fordel at have en regnemaskine ved hånden. Sådan gør du: højde gange højde og så tager du din vægt, og dividerer højde x højde-tallet op i. 

Her kommer et eksempel: Du er 1,70 høj og vejer 60 kilo. 

1,70 gange 1,70 = 2,89  & 60 divideres så med 2,89 = dit BMI er 20, 7 

sagt med andre ord, så ligger du godt i feltet af normal-vægtige. 

BMI-tallene må dog ikke kun ses som en facitliste for, om din vægt ligger i den rette kategori i forhold til din højde, for kroppe er bygget forskelligt og en kraftig kropsbygning kan betyde, at tallet indikerer en overvægt, uden at du reelt er for tyk. 

BMI-tallet deles ind i tre kategorier, og selv om de ikke er nogen endegyldig sandhed, kan de bruges som en rettesnor: 

 op til 18,5 = du er undervægtig

mellem 18,5 - 25 = normalvægtig

over 25 = så skal du måske overveje at tabe et par kilo

Hvis du ser nogle af de tv-serier, hvor helt ekstremt overvægtige mennesker bliver sat på en meget skrap diæt så de kan tabe sig, kan du opleve, at de har en BMI på 98 eller derover. De er altså så overvægtige, at de risikerer at dø af de mange kilo. 

Tak til Perlen Odense Til slut vil sige stort tak til Perlen Odense, der har bidraget økonomisk til dette indlæg. Her kan du eksempelvis købe Smykker, og meget meget andet. Det årsagen til at Perlen Odense får omtale i dette indlæg.

Relaterede indlæg