Menu
Image: Pixabay

Hvor Langt Er Et Marathon?

  • D. 29.10.2020

Et maratonløb er 42,195 km langt. Distancen for et maratonløb blev fastsat i 1921 af det internationale atletikforbund, IAAF, der fastsatte en officiel standard for løbet, hvis distancer havde varieret i dets første 25 år.

Siden har de 42,195 km. været den faste distance for maratonløb verden over. Distancen er her altid den samme, så der er ikke nogle variationer på distancen, som der var i de første 25 år, hvor der blev løbet maratonløb.

Hvorfor hedder det et maratonløb?

Maratonløbet blev opfundet op til det første moderne OL i Athen i 1896. Her fik arrangørerne foreslået et løb fra den græske by Marathon til Athen, da legenden fortæller, at den græske soldag og budbringer, Phidippedes, løb fra Marathon til Athen for at fortælle om grækernes sejr over perserne ved byen Marathon.

Legenden fortæller også, at Phidippedes faldt død om af udmattelse, efter han havde overbragt den glædelige nyhed. Legenden er dog først nedfældet godt 600 år efter, at den skulle have fundet sted.

Den Internationale Olympiske Komite bedømte dog afstanden fra Marathon til Athen til at være 34,5 km, men den første distance i 1896 endte med at være på 40 km. 

Netop legenden om Phidippedes' løbetur fra Marathon til Athen var tiltænkt som et stunt, der skulle være med til at markere forbindelsen mellem de moderne olympiske lege og antikkens olympiske lege. Så det var mindre vigtigt, at man ramte en distance, der faktuelt svarede til den, som Phidippedes havde løbet.

Den første vinder af et maratonløb blev græske Spiridon Louis, der vandt det første maratonløb i tiden 2:58:50.

Relaterede indlæg